De Amerikaanse Senaat heeft vrijdagavond ingestemd met een wet die moet voorkomen dat de federale overheid zonder geld komt te zitten en niet-essentiële diensten moet stilleggen. De wet haalde het met 54 stemmen voor en 44 tegen in het door de Democratische partij van president Barack Obama gedomineerde hogerhuis.
Het is de vraag of de wet ongeschonden door het Huis van Afgevaardigden komt. Daarin heeft de Republikeinse oppositie een meerderheid. Die wil wel instemmen met een tijdelijke verruiming van de leenruimte van de federale overheid, maar alleen als een door Obama voorgestelde hervorming van het stelsel van ziektekostenverzekeringen niet doorgaat. Juist die bepaling is in de Senaat uit het wetsvoorstel geschrapt.
De wet voorziet in extra financiële ruimte tot en met 15 november. Als die er niet komt, bereikt de overheid naar verwachting op 1 oktober de limiet van wat zij mag lenen, het zogenoemde schuldenplafond. Veel overheidsdiensten moeten dan noodgedwongen worden stilgelegd en naar schatting 800.000 federale ambtenaren zullen onbetaald thuis komen te zitten. De laatste keer dat dit gebeurde, was in december 1995 en januari 1996.
Obama
President Obama zei dat de Senaat ,,verantwoordelijk” heeft gehandeld. Hij riep de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden op hetzelfde te doen, al zullen zij hun zin niet krijgen. Volgens Obama heeft alleen de dreiging van het stilvallen van het overheidsapparaat een dempend effect op de economie.
Als het daadwerkelijk zo ver komt, heeft dat wereldwijd verregaande gevolgen, zei Obama verder. De Verenigde Staten zouden als wanbetaler kunnen worden aangemerkt. ,,Daar maak je geen grappen mee'', waarschuwde de president, verwijzend naar de cruciale rol van de dollar in de wereldeconomie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl